Solidarność Wielkopolska - „Solidarność” na Euro 2012
„Solidarność” na Euro 2012
Poniedziałek 11 czerwca 2012

Polskie władze promując nasz kraj w trakcie wielkiej imprezy piłkarskiej zapomniały o „Solidarności”. Tymczasem, gdyby nie odzyskana dzięki „S” wolność - impreza EURO 2012 nie odbyłaby się w Polsce, ani też na  Ukrainie, która do dzisiaj byłaby częścią Związku Radzieckiego!

W marcu ubiegłego roku, podczas spotkania prezydenta UEFA Michaela Platiniego z przewodniczącym „Solidarności” Piotrem Dudą w szwajcarskim Nyon przedstawiciele Związku zwracali uwagę na antypracownicze praktyki niektórych sponsorów EURO 2012. Pojawiła się wówczas dwustronna deklaracja, że turniej rozgrywany w Polsce i na Ukrainie będzie okazją do promocji „Solidarności” i jej dokonań. Szef Związku zaprosił wtedy prezydenta UEFA, by podczas jednej z najbliższych wizyt w Polsce był gościem Związku i odwiedził m.in. historyczną salę BHP w Gdańsku. Zaproszenie zostało przyjęte.

Spotkanie takie pod hasłem: „Dzień Solidarności na EURO 2012” odbędzie się w Gdańsku 22 czerwca przed meczem ćwierćfinałowym. Prezydent UEFA Michael Platini wraz z delegacją, w skład której wchodzą m.in. Martin Kallen (dyrektor organizacyjny UEFA) oraz Zbigniew Boniek, złożą wizytę w Komisji Krajowej. Po oficjalnym zdjęciu pod pomnikiem Trzech Krzyży delegacja przejdzie przez otwartą historyczną Bramę nr 2 Stoczni Gdańskiej do Sali BHP, gdzie zwiedzi wystawę „Drogi do wolności” i zapozna się z historią „S”. Wieczorem Piotr Duda wraz z reprezentacją  Związku będzie gościł u Michaela Platiniego na gdańskiej Baltic Arenie podczas meczu ćwierćfinałowego.