Solidarność Wielkopolska - Zgoda nie musi oznaczać uległości
Zgoda nie musi oznaczać uległości
Poniedziałek 24 października 2011

18 października 2011 r. w Warszawie odbyła się uroczystość wręczenia certyfikatów Pracodawca Przyjazny Pracownikom. – Zgoda nie musi oznaczać uległości. Ważne, że w odpowiednim miejscu, czasie i w odpowiedni sposób potrafimy znaleźć wspólny punkt widzenia i wspólnotę dążenia – tymi słowami prezydent Bronisław Komorowski podkreślił znaczenie poszukiwania porozumienia pracodawców i pracowników podczas podsumowania czwartej edycji konkursu organizowanego przez NSZZ „Solidarność”.

Wśród 12 nagrodzonych pracodawców znalazł się także Volkswagen Poznań, a nagrodę z rąk prezydenta Bronisława Komorowskiego odebrała Jolanta Musielak, członek Zarządu Volkswagen Poznań.

Do konkursu mogły być zgłoszone firmy, których codzienne praktyki zbieżne są z wartościami propagowanymi przez NSZZ „Solidarność”.

Prezydent Komorowski podkreślił zaangażowanie „Solidarności” w promowanie dobrych relacji w stosunkach pracy. – Związki zawodowe, w tym NSZZ „Solidarność”, idą w kierunku poszukiwania właśnie takiej formy aktywności, gdzie nie ma żadnej formy kapitulacji czy rezygnacji z ostrych form protestu, jeśli jest taka potrzeba. Ale jestem przekonany, że za tym stoi ważna konstatacja, iż tak na końcu liczy się to, czy potrafimy w odpowiednim miejscu, czasie i w odpowiedni sposób znaleźć minimum wspólnego punktu widzenia i wspólnoty dążenia.

- NSZZ „Solidarność” od swojego powstania nigdy nie był nastawiony w sposób roszczeniowy – mówił podczas uroczystości przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” Piotr Duda. – Zawsze staraliśmy się współpracować, być partnerem dla pracodawców. Partnerstwo w zakładzie pracy przełoży się na pewno na lepsze wyniki i atmosferę w zakładzie pracy –. Piotr Duda podkreślił również, że nagroda jest jedyną przyznawaną pracodawcom przez pracowników. – Nie ma takiej drugiej nagrody. Jest mnóstwo nagród, które sobie pracodawcy nawzajem wręczają. Ale to nie to samo - zaznaczył przewodniczący „Solidarności”.

MK