Solidarność Wielkopolska - Uznanie dla jarocińskiej „Solidarności”
Uznanie dla jarocińskiej „Solidarności”
Poniedziałek 24 listopada 2014

Obchody Narodowego Święta Niepodległości były okazją do wręczenia osobom i instytucjom szczególnie zasłużonym dla Ziemi Jarocińskiej nagrody im. Stanisława Taczaka za szczególne osiągnięcia dla Ziemi Jarocińskiej. Uroczystość wręczenia nagród przez burmistrza miasta Stanisława Martuzalskiego odbyła się 11 listopada podczas gali w jarocińskim ratuszu. Gościem honorowym tego wydarzenia był Jerzy Gogołkiewicz, wnuk generała Stanisława Taczaka.

Laureatem tegorocznej nagrody jest m.in. oddział jarociński Regionu Wielkopolska NSZZ „Solidarność”. W uzasadnieniu przyznania nagrody czytamy:

„15 września 1980 r. powstał pierwszy w Wielkopolsce Międzyzakładowy Komitet Założycielski NSZZ „Solidarność”, a w nocy 13 grudnia 1981 r. tysiące funkcjonariuszy SB i ZOMO wzięło udział w akcji „Jodła”, której celem było zatrzymanie i umieszczenie w więzieniach osób uznanych za groźne dla bezpieczeństwa państwa, wśród nich – dwunastu działaczy jarocińskiej „Solidarności”. Byli wśród nich: Leszek Dąbrowski, Mieczysław Barański, Henryk Kasprzak, Michał Lisiak, Kazimierz Patryas, Lech Jakuboszczak, Jerzy Zawisła, Stanisława Kończalik, Stanisław Szymczak, Jerzy Walczak, Andrzej Siankowski, Juliusz Szymczak.

Zwycięstwo „Solidarności” i piękna postawa jarocińskich działaczy weszła na stałe do naszego dziedzictwa i trwale zapisała się w naszej zbiorowej pamięci. To był tryumf ich odwagi nad zwątpieniem i politycznym osamotnieniem”.