Solidarność Wielkopolska - Urodziny Solidarności
Urodziny Solidarności
Poniedziałek 13 sierpnia 2012

Mijają 32 lata od pamiętnych sierpniowych wydarzeń w 1980 r. Wówczas z wielkiej solidarności milionów ludzi powstał Niezależny Samorządny Związek Zawodowy, możliwe stało się obalenie imperium zła i odzyskanie niepodległości i wolności. Zwycięstwo Sierpnia i narodziny „Solidarności” było możliwe dzięki fenomenowi jedności wszystkich Polaków, dzięki temu że potrafiliśmy odnaleźć entuzjazm i siłę do budowy wolnej Ojczyzny. Wydarzenia sprzed 30 lat stały się jedną z najpiękniejszych kart historii naszego narodu.

31 sierpnia - Dzień Solidarności i Wolności - powinien być dla nas świętem niezwykłej chluby i radości.

Zapraszamy do udziału w uroczystościach oraz imprezach plenerowych upamiętniających narodziny naszego Związku.

Program obchodów

25 sierpnia

- o godz. 11.00 - ulicami Poznania przejedzie V Parada Motocyklowa „Solidarności”.

Trasa przejazdu: start przy pomniku Poznańskiego Czerwca 1956 r. (pl. Mickiewicza) ul. H. Wieniawskiego,  ul. A. Fredry, al. Niepodległości, ul.Wierzbięcice i ul. 28 Czerwca 1956 r., ul. Hetmańska, ul. W. Reymonta, rondo Jana Nowaka-Jeziorańskiego, ul.  Przybyszewskiego, ul. S. Żeromskiego, ul. Niestachowska,  ul. W. Witosa, al. Solidarności,

rondo Solidarności, ul. Serbska, ul. Szelągowska,  ul. Garbary, ul. Królowej Jadwigi, Rondo Rataje, ul. Zamenhofa, Rondo Starołęka, ul. Hetmańska, ul. Dolna Wilda, ul. Ojca Żelazka.

Meta przy ul. Droga Dębińska na terenie Młodzieżowego Domu Kultury nr 1.

Czas przejazdu około 1 godz., trasa około 24 km.

- o godz. 12.00 - na boisku MDK rozpocznie się piknik rodzinny „Zabawa z Solidarnością”. O godz. godz. 13.00 odbędzie się pokaz ratownictwa medycznego. W godz. 14.00-22.00 rozegrany zostanie Turniej Piłkarski (zapisy do 20 sierpnia br. pod adresem mailowym: lidakiboli@gmail.com,  informacje o turnieju na www.wl_liga.pl, ponadto: pokazy sprawnościowe policji i straży pożarnej, konkursy zręcznościowe, rysunkowe, dmuchany zamek, cymbergaj, młot siłomierz, dart gigant, zjeżdżalnia dmuchana, malowanie twarzy.

26 sierpnia

- w godz. 10.00 – 17.00 - rozgrywki finałowe turnieju piłkarskiego

31 sierpnia

- o   godz. 12.00 w kościele oo. Dominikanów zostanie odprawiona Msza św, po której - ok. 13.15 - odbędą się uroczystości przy Pomniku Poznańskiego Czerwca 1956 r.

Pełna informacja o rocznicowych obchodach na www.solidarnosc.poznan.pl