Solidarność Wielkopolska - Studencka Wiosna
Studencka Wiosna
Poniedziałek 31 marca 2014

Wielkopolska „Solidarność” po raz kolejny objęła mecenat nad Festiwalem Twórczości Studenckiej „Studencka Wiosna” organizowanym przez Niezależne Zrzeszenie Studentów UAM. Impreza będzie trwała ponad tydzień - od 3 do 11 kwietnia br. To największa i najbardziej różnorodna impreza studencka w kraju.

Studencka Wiosna od 2003 r. promuje kulturę studencką. Dzięki swej różnorodności dociera do znacznej liczby studentów, a w Poznaniu jest ich ponad 140 tysięcy.

Wiosna – pora, w której wszystko budzi się do życia. To właśnie dla tych, którzy swoją energię chcą spożytkować w sposób przyjemny, ale i kreatywny, powstał ten projekt! Niezwykle bogaty i atrakcyjny program - mówili podczas konferencji prasowej w siedzibie „Solidarności” przedstawiciele organizatorów przewodniczący uczelnianego NZS Mateusz Dworek i oraz rzecznik prasowy imprezy Mateusz Kalinowski.

W tegorocznej ofercie festiwalowej każdy znajdzie coś dla siebie.

Festiwal zaczyna się 3 kwietnia dosłownie z przytupem – to będzie Dance Day, podczas którego poznańskie szkoły tańca przygotują darmowe warsztaty różnych stylów tańca. W ramach tego wydarzenia, koordynowanego przez Paulinę Klimczewską, odbędzie się Studencka Lekcja Tańca, czyli swojego rodzaju flash-mob polegający na wspólnej nauce choreografii.

Kolejny dzień, czyli 4 kwietnia upłynie pod hasłem Sing Sing Spring, czyli wielkiego festiwalu iście studenckiej rozrywki, czyli karaoke, który przygotowuje Ola Kaczmarek. Wielkie śpiewanie odbędzie się w Zielonej Gęsi a uczestnicy konkursu zostaną obdarowani przez jurorów licznymi nagrodami.

W poniedziałek 7 kwietnia wielka mobilizacja miłośników gier planszowych Turnieje pod wspólnym hasłem ViaGry koordynowane przez Grzegorza Falisa rozgrywane będą na dwóch wydziałach UAM - Historycznym oraz Nauk Politycznych i Dziennikarstwa. W tym roku odbędzie się specjalna edycja ViaGry poświęcona grom RPG.

Tego samego dnia, pozostając w klimacie łamigłówek, członkowie „Solidarności” oraz NZS UAM rozegrają nietypową partię szachów. Nietypową, gdyż to oni sami wcielą się w role figur i poruszając się po wielkiej szachownicy w Starym Browarze zapewnią emocjonujące widowisko. Żywe Szachy przygotowuje Waldek Smulkowski.

We wtorek 8 kwietnia spotkają się  miłośnicy poezji. W Sali Pod Zegarem w CK Zamek odbędzie się finał konkursu Wiersze z Szuflady przygotowywany przez Ulę Ziółkowską i Julię Szczęsną.

Dwa dni później, 10 kwietnia studenci znów zaprezentują swoje umiejętności na scenie. Ale tym razem bardziej na luzie, bo w klubie Blue Note odbędzie się Skecz-Up!, czyli przegląd kabaretów studenckich. Dużą porcję śmiechu obiecuje koordynatorka akcji Monika Urbaniak oraz kabaret Czołówka Piekła, który poprowadzi imprezę.

Zwieńczeniem dwóch tygodni pełnych wrażeń będzie oczywiście Happy End, podczas którego zaprezentują się trzy najlepsze zespoły znane ze Studenckich Poniedziałków. Koordynatorka Iza Semrau obiecuje także, że wieczór ten uświetni prawdziwa gwiazda, zespół znany i lubiany. Chcecie wiedzieć jaki? Przyjdźcie na Happy End!

Nad całą Studencką Wiosną sprawuje pieczę Weronika Włodarczyk, która z pewnością dopilnuje, abyśmy podczas tych dwóch tygodni kwietnia ani przez chwilę się nie nudzili i dostali zastrzyk pozytywnej, wiosennej energii!