Solidarność Wielkopolska - Sklep, w którym za nic nie zapłacisz
Sklep, w którym za nic nie zapłacisz
Poniedziałek 15 kwietnia 2019

W Poznaniu działa pierwszy w Polsce freeshop o nazwie Po-Dzielnia. Zgodnie z ideą jego założycieli, każdy może tu przynieść rzeczy, których już nie potrzebuje, a zabrać, co mu się przyda. Wszystko za darmo i wszystko, by produkcję odpadów ograniczyć do minimum.

W Po-Dzielni też odbywają się proekologiczne wykłady i warsztaty oraz działa Kawiarenka Naprawcza, gdzie wolontariusze za darmo naprawiają sprzęt AGD, komputery oraz inne urządzenia domowe.

– Zgodnie z regułą sharing economy promujemy drugie życie przedmiotów: nie kupuj nowego, weź, co potrzebujesz używane lub napraw zepsute - tłumaczy Kalina Olejniczak, jedna z założycielek Po-Dzielni.
Po-Dzielnia czynna jest do 10 do 18. Cały czas ktoś wchodzi, zostawia coś, zabiera. Wszystkie osoby pracujące we freeshopie są wolontariuszami.

Zaczęło się od giveboxów, specjalnych szaf  ustawianych w miejscach publicznych, w których można zostawić nieużywane już rzeczy. Potem aktywiści Givebox Poznań we współpracy z Fundacją Pro Terra starali się zainteresować miasto ideą, która odpowiada na kilka potrzeb miasta, m.in. redukcję odpadów, pomoc społeczną i edukacja ekologiczną. - Konkurs na lokal pojawił się dopiero w styczniu 2018, w maju po wygraniu go, otrzymaliśmy klucze – relacjonuje Kalina Olejniczak. - W lecie 2018 przeprowadziliśmy remont, a otworzyliśmy 13 października.

Remont lokalu przy ul. Głogowskiej 27 w Poznaniu został sfinansowany z pieniędzy zebranych na akcji crowdfundingowej www.zrzutka.pl, a także dzięki sponsorom – miejskiej spółce Aquanet S.A. i Lisnerowi. Projekt wystroju wnętrza przygotowali studenci Wydziału Architektury Politechniki Poznańskiej, a wykonali wolontariusze.

- Regulamin określa, co można do nas przynieść – objaśnia Paulina, jedna z wolontariuszek. – Zdarzył nam się sedes i przewijak, ale tu nie ma miejsca na duże gabaryty. Nie można też przynosić żywności, ale nasiona i rośliny już tak.

- Po-Dzielnia ma bardzo pozytywny oddźwięk – mówi Kalina Olejniczak. -  Często, z różnym miejsc w kraju, pojawiają się postulaty: ,,Załóżcie to u nas, w naszym mieście”. My tego nie zrobimy, ale naszego know how nie chronimy patentem w myśl zasady: sharing is caring. Dzielimy się też wiedzą, a naszym marzeniem jest, żeby takie miejsca mnożyły się wszędzie.

Ramka:

Idea Po-Dzielni

1. ograniczenie kupowania/pozbywanie się nadmiaru przedmiotów

2. propagowanie upcyklingu - przerabianie starego na nowe

3. promocja sharing economy, czyli współdzielenia i dzielenia się różnymi dobrami materialnymi

4. nakierowanie na ideę zero waste - jak najmniej odpadów, które nie mogą zostać dalej przetworzone

5. budowanie społeczeństwa obywatelskiego, zwiększenie zaufania społecznego

6. podniesienie świadomości ekologicznej w społeczeństwie