Solidarność Wielkopolska - Pracujesz w Holandii zgłaszaj naruszenia!
Pracujesz w Holandii zgłaszaj naruszenia!
Poniedziałek 12 lutego 2018

Problemy Polaków pracujących w Holandii są monitorowane przez polskie i niderlandzkie instytucje. Wszelkie naruszenia prawa pracy wobec Polaków pracujących w Królestwie Niderlandów, powinny być zgłaszane. Polacy na pewno nie zostaną bez pomocy.

Taki wniosek sformułować należy po seminarium o zatrudnieniu Polaków w Holandii, które odbyło się 3 lutego w Ambasadzie RP w Hadze. Całodzienna dyskusja zgromadziła wiele osób zajmujących się ochroną praw Polaków za granicą i była bogata merytorycznie także od strony praktycznej. Rozpoczynając seminarium Konsul Generalna Renata Kowalska podkreśliła, że z 350 tysięcy Polaków w Holandii około 250 tysięcy ma zatrudnienie tymczasowe. Taka forma zatrudnienia jest często bardzo niekorzystna ponieważ praca tymczasowa opiera się na umowach cywilnoprawnych, a te nie gwarantują minimalnych standardów pracy ani płacy. Przede wszystkim Polacy są wprowadzani w błąd przez to, że inne warunki zatrudnienia zastają po przyjeździe do Holandii, niż te określone w umowie zawieranej w Polsce z agencją pośrednictwa pracy. Częstym zgłaszanym problemem są też wszelkie kwestie wynagrodzeniowe, w tym zaniżanie wynagrodzeń i brak wypłat. Minimalna krajowa stawka płacy wynosi w Holandii 1578 EUR miesięcznie, a także gwarantowany jest urlop 20 dni w roku kalendarzowym. Takich gwarancji pracy nie mają osoby zatrudniane przez agencje pracy tymczasowej, gdy świadczą pracę na podstawie umów cywilnoprawnych. To duży kłopot na tamtejszym rynku pracy, z czym zgodzili się wszyscy uczestnicy dyskusji.

Dla Polaków wyjeżdżających do pracy w Holandii organizowane są przez Ambasadę Królestwa Niderlandów akcje informacyjne, można też w każdej chwili zgłosić się po pomoc do Ambasady RP. Główny Inspektor Pracy Wiesław Łyszczek zapewniał z kolei, że Państwowa Inspekcja Pracy służy pomocą, każdemu Polakowi, który zgłosi naruszenie prawa pracy. W przypadkach stosowania prawa państwa wykonywania pracy, pracownik polski skierowany też zostanie do właściwej instytucji w Holandii, która ma kompetencje zbliżone do uprawnień PIP w Polsce i może na miejscu podjąć interwencję.

Najważniejsze, aby zgłaszać problemy wtedy kiedy się one pojawiają, nagłaśniać przypadki łamania prawa pracy i uchronić w ten sposób kolejne osoby przed ewentualnym rozczarowaniem pracą w Holandii. Jeśli Polacy czują się wykorzystywani w pracy, podejrzewają że mogli paść ofiarą pracy przymusowej, bądź są wyzyskiwani, mogą telefonicznie skonsultować się z Krajowym Centrum Interwencyjno-Konsultacyjnym w Warszawie pod numerem telefonu + 22 628 01 20;