Solidarność Wielkopolska - Pomoc potrzebna cały czas
Pomoc potrzebna cały czas
Poniedziałek 20 czerwca 2022

Od kilku miesięcy Zarząd Regionu Wielkopolska NSZZ "Solidarność" organizuje schronienie dla uchodźców wojennych z Ukrainy. W Pile, po wcześniejszej adaptacji i kapitalnym remoncie mieszkania, pomagamy trzem osobom. W Poznaniu udostępniliśmy prawie wszystkie pokoje (bez jednego) w budynku, którego właścicielem jest Region (przy ul. Zamkowej), a gdzie przez kilka ostatnich lat była prowadzona działalność hostelowa.

Warto podkreślić, że staramy się pomagać kompleksowo: zapewniamy tzw. „dach nad głową”, pełne wyżywienie (śniadania, obiady i kolację), zabezpieczamy potrzeby edukacyjne dla dzieci i młodzieży, wsparcie prawne przy załatwianiu różnych świadczeń i spraw formalno- prawnych, szukamy pracy dla naszych przyjaciół z Ukrainy.

Pomoc ta jest oczywiście świadczona bezpłatnie, dlatego pragnę bardzo serdecznie podziękować Wszystkim, którzy do tej pory wsparli lub wspierają finansowo nasze działania dla uchodźców wojennych. Bardzo dobrym pomysłem i miłym akcentem było zorganizowanie przez NSZZ „Solidarność” w Volkswagen Poznań imprez o charakterze sportowym (turniej piłki nożnej oraz bieg na 5 i 10 km), z których pozyskane środki finansowe zostały w całości przeznaczone na pomoc dla naszych podopiecznych. W najbliższym czasie Zarząd Regionu planuje zorganizować aukcję obrazów autorstwa prof. Grzegorza Ratajczyka, z której pozyskane pieniądze zasilą konto zbiórki.

Biorąc jednak pod uwagę skalę świadczonej pomocy, zwracamy się ponownie z apelem o wsparcie finansowe naszych działań – najlepiej w formie dyspozycji przelewu stałego.

Poniżej podajemy nasze konto, na które każdy członek Związku, organizacja (struktura), również każda osoba prywatna lub firma może dokonać dyspozycji przelewu stałego (co miesiąc - bez względu na jego wysokość: 5 zł, 20 zł, czy 100 zł itd.):

Region Wielkopolska NSZZ ,,Solidarność"

z dopiskiem "POMOC DLA UKRAINY"

Jarosław Lange

Zarządu Regionu Wielkopolska NSZZ "Solidarność"