Solidarność Wielkopolska - Nowa przewodnicząca „S” w Jarocinie
Nowa przewodnicząca „S” w Jarocinie
Poniedziałek 11 stycznia 2016

- Jestem pilną uczennicą Leszka Dąbrowskiego – mówi Sławomira Jakrzewska, nowa przewodnicząca oddziału wielkopolskiej „Solidarności” w Jarocinie. Zastąpiła na tej funkcji dotychczasowego przewodniczącego Leszka Dąbrowskiego, współtwórcę jarocińskiej „S”, który po ponad 35 latach działalności związkowej, z których większość przepracował jako szef  lokalnych struktur, zdecydował się przejść na „związkową emeryturę”.

Delegaci organizacji zakładowych zebrani 8 stycznia 2016 r. w siedzibie Oddziału podziękowali Leszkowi za lata wspólnej pracy wręczając mu bukiet czerwonych róż oraz – jako, że Leszek jest znanym łasuchem – wielki tort z napisem „Dziękujemy Leszku”.

- To jest człowiek niezwykłego serca, niezwykłej uczciwości i skromności, a przy tym konkretny i bardzo jednoznaczny w swoich działaniach. Takich ludzi nie spotyka się codziennie, a tak bardzo ich dzisiaj potrzeba, nie tylko w „Solidarności” – dodał szef Regionu Jarosław Lange.

Nowa przewodnicząca jarocińskiej „S” jest kierownikiem zespołu opiekuńczo-terapeutycznego w Domu Pomocy Społecznej w Zakrzewie. Tamtejszej „Solidarności” szefuje od 2014 r.

- Wcześniej, zanim jeszcze wstąpiłam do Związku, zawsze w swojej pracy kierowałam się jego ideami. Zawsze bardzo zależało mi na ludziach.  -  mówiła Sławomira Jakrzewska podczas prezentacji swojej kandydatury. - Mimo niedługiego stażu związkowego deklaruję, że dołożę wszelkich starań by szybko „nauczyć się Związku”.

Po wyborze, dziękując za okazane zaufanie powiedziała:  - Przyglądałam się pracy doświadczonych kolegów, a przede wszystkim Leszkowi. Będę korzystać z ich uwag i wskazówek. Zrobię wszystko, aby Związek się rozwijał i był skuteczny.

b