Solidarność Wielkopolska - Kolejarze za strajkiem
Kolejarze za strajkiem
Poniedziałek 25 lipca 2011
Fot. Wojciech Obremski Czy w sierpniu staną pociągi w całym kraju? Tak może się zdarzyć, jeżeli nie dojdzie do porozumienia mię

Na początku lipca związkowcy wstrzymali na dwie godziny ruch pociągów należących do Przewozów Regionalnych Spółka z o.o. W całym kraju stanęło kilkadziesiąt pociągów, większość na Śląsku.

Kolejarze domagają się podwyżki płac o 280 zł na osobę. Zarząd spółki chce dać 130 zł i to dopiero od października. Taka oferta jest dla związkowców nie do przyjęcia.

- Propozycja zarządu jest po prostu żenująca. W spółce nie było podwyżek od 3 lat. Pracownicy zarabiają o wiele mniej niż ich koledzy na tych samych stanowiskach w innych spółkach kolejowych, np. średnie zasadnicze wynagrodzenie maszynisty kolejowego wynosi 1400 - 1600 zł brutto - mówi  Stanisław Kokot, rzecznik prasowy kolejarskiej „Solidarności”.

Oprócz podwyżki płac związkowcy chcą otrzymać konkretne propozycje poprawy sytuacji finansowej spółki oraz polepszenia oferty przewozowej.

Sytuację finansową Spółki Przewozy Regionalne miało poprawić przekazanie jej trzy lata temu samorządom województw. Odtąd to właśnie samorządy decydują o rozkładzie jazdy, cenach biletów oraz kierunkach rozwoju i inwestycji. Związkowcy zwracają uwagę na niepokojące zjawisko. Niektóre samorządy likwidują Zakłady Przewozów Regionalnych, a w ich miejsce tworzą własne spółki kolejowe.  Jako przykład podają spółkę Koleje Śląskie.  Związkowcy obawiają się, że takie działania oznaczają zwolnienia pracowników.

Kolejarze są zdeterminowani

Od 11 do 15 lipca w Zakładach Spółki Przewozy Regionalne przeprowadzono referenda strajkowe. Wzięło w nich udział 70% spośród 13 tysięcy zatrudnionych w Spółce. Kolejarze odpowiadali na pytanie, czy gotowi są przystąpić do strajku generalnego. Za strajkiem opowiedziało się ponad 98 % pracowników.

Zdaniem S. Kokota ten wynik upoważnia do podjęcia dalszych działań w  walce o podwyżki i ochronę miejsc pracy.

Ponieważ rozmowy mediacyjne między związkowcami a zarządem spółki przeprowadzone 18 lipca zakończyły się fiaskiem, negocjator Longin Komołowski zaproponował, aby do 29 lipca odbyło się spotkanie, w którym wezmą udział: strona związkowa, zarząd spółki, marszałkowie sejmików wojewódzkich oraz minister infrastruktury.

- Jeśli to spotkanie nie doprowadzi do zawarcia porozumienia w toczącym się sporze zbiorowym z zarządem spółki , zaczniemy przygotowania do akcji strajkowych - dodaje Kokot.

Strajk generalny to naprawdę ostateczność - mówią związkowcy. Liczymy na zrozumienie naszych postulatów, jesteśmy otwarci na dyskusje i negocjacje. Chcemy usiąść jak ludzie i doprowadzić do porozumienia.

W referendum przeprowadzonym w Wielkopolskich Zakładach Przewozów Regionalnych wzięło udział 69% pracowników, 99% z nich opowiedziało się za strajkiem generalnym. Jeżeli rozmowy planowane na 29 lipca nie przyniosą rezultatów, to najprawdopodobniej w sierpniu dojdzie do strajku generalnego - mówi Witold Dziurla, przewodniczący „S” w tym zakładach. I dodaje, że podczas rozmów z zarządem spółki Ogólnozwiązkowy Komitet Protestacyjny, który tworzą wszystkie związki zawodowe działające w spółce, wysunął kompromisowe rozwiązanie. Zaproponowaliśmy podwyżkę w dwóch transzach: połowę kwoty od lipca, a drugą połowę w październiku. Na to także nie było zgody.

bn