Solidarność Wielkopolska - Emerytura dla mamy, ulgi dla rodzin
Emerytura dla mamy, ulgi dla rodzin
Poniedziałek 25 lutego 2019

Zgodnie z zapowiedziami minister Elżbiety Rafalskiej od marca matki, które mają czworo lub więcej dzieci i zrezygnowały z pracy zawodowej na rzecz wychowywania dzieci, otrzymywać będą miesięcznie 1000 zł emerytury od państwa. Nowy program rządowy Mama Plus, ma z założenia wspierać młode rodziny. Emerytura ma być przyznawana wszystkim wielodzietnym mamom, niezależnie od tego, czy kiedykolwiek były czynne zawodowo czy nie. Kobiety, które byłyby również zatrudnione, miałyby otrzymywać wyższą emeryturę.

Świadczenie w ramach emerytur dla matek wielodzietnych ma również objąć matki, które już są na emeryturze i zakłada podwyżki, jeśli obecnie otrzymują mniej niż 1000 złotych. Mama Plus ma być również skierowany do kobiet ubezpieczonych zarówno w ZUS-ie, jaki i KRUS-ie. Finansowanie matczynych emerytur zostało potwierdzone także w uchwalonym projekcie ustawy budżetowej.

Z dniem 1 stycznia weszły w życie także zmiany dotyczące Karty Dużej Rodziny. Od nowego roku karta przysługuje rodzicom, którzy mają lub w przeszłości mieli na utrzymaniu co najmniej troje dzieci – bez względu na ich wiek w chwili składania wniosku. W projekcie budżetu na 2019 na Kartę Dużej Rodziny przeznaczono 40,8 mln złotych – to ponad 12 mln złotych więcej niż w roku 2018.
Obecnie z Karty Dużej Rodziny korzysta ponad 2 mln osób – to o ponad 140 proc. więcej niż przed trzema laty. Kartę tradycyjną posiada 2,1 mln osób, z czego 1,23 mln dzieci i 0,87 mln rodziców.

Z początkiem 2018 roku wprowadzono również mobilną wersję Karty Dużej Rodziny. To nowoczesne rozwiązanie, które znacznie ułatwia korzystanie z karty, cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Korzysta z niej obecnie 226,4 tys osób.
Z roku na rok przybywa też partnerów Karty Dużej Rodziny. W 2015 r. w programie uczestniczyło 1,2 tys. partnerów. Dzisiaj jest ich już niemal 5 tys., a ze zniżek można korzystać w 22 tys. lokalizacji.

Wniosek o przyznanie Karty Dużej Rodziny można składać w gminie odpowiadającej miejscu zamieszkania lub dużo sprawniej i szybciej, za pośrednictwem Platformy Informacyjno-Usługowej Emp@tia (www.empatia.mrpips.gov.pl).

AD