Solidarność Wielkopolska - Człowiek Roku 2017 Tygodnika Solidarność”
Człowiek Roku 2017 Tygodnika Solidarność”
Poniedziałek 26 lutego 2018
fot. episkopat.pl

- „Solidarność wciąż jest swego rodzaju motorem napędowym naszej dobrej, polskiej historii” - mówi ks. Arcybiskup Marek Jędraszewski, Metropolita Krakowski, który został Człowiekiem Roku 2017 Tygodnika „Solidarność”.

Arcybiskup Marek Jędraszewski, zanim został mianowany przez papieża Franciszka metropolitą krakowskim, był metropolitą łódzkim, a przedtem biskupem pomocniczym w Archidiecezji Poznańskiej.

Ukończył Liceum Ogólnokształcące im. Karola Marcinkowskiego, jedną z najlepszych szkół średnich w Poznaniu, a następnie studia na Papieskim Wydziale Teologicznym w Poznaniu oraz Papieski Uniwersytet Gregoriański w Rzymie. Jest profesorem  dr hab. filozofii, znanym i cenionym w środowisku naukowym.

W trudnych czasach stanu wojennego w 1983 r. przygotował poznański etap pielgrzymki Jana Pawła II.

Napisał i prowadził rozważania do niezapomnianej Drogi Krzyżowej, upamiętniającej 50. rocznicę Powstania Poznańskiego Czerwca 1956, w której

w Wielki Wtorek, 11 kwietnia 2006 roku  tysiące mieszkańców stolicy Wielkopolski przeszło  z zakładów Hipolita Cegielskiego pod pomnik Poznańskiego Czerwca 1956 r.  „Podążając tą Drogą, odnawiamy w sobie pamięć o Powstaniu na przekór przemilczaniu i zakłamaniu” - mówił.

Przywoływał też – na przekór przemilczaniu – pamięć o Żołnierzu Niezłomnym Kościoła arcybiskupie Antonim Baraniaku, którego prześladowaniu w latach 50. poświęcił obszerną, bogato udokumentowaną monografię.

Zawsze prezentował zdecydowane i wyraziste poglądy. W 37. rocznicę Porozumień Sierpniowych przypomniał, że Europa powinna być  budowana na fundamencie wiary katolickiej, na solidarności międzyludzkiej i dążeniu do wspólnego dobra, czego doświadczaliśmy w 1980 r.

Zna zagrożenia współczesnego świata, odrzuca poprawność polityczną, nie uznaje  kompromisów w sprawach fundamentalnych, a jednocześnie pełen jest zatroskania i wrażliwości na los drugiego człowieka.

Wielokrotnie sprawował posługę duszpasterska podczas spotkań opłatkowych wielkopolskiej „Solidarności”.

Po wielu spotkaniach Arcybiskupa Marka Jędraszewskiego z członkami naszego Związku - najpierw w Poznaniu, później w Łodzi a dziś w Krakowie - możemy nazwać Go przyjacielem „Solidarności”.

A tak wspomina ówczesnego ks. Marka Jędraszewskiego, przewodniczący wielkopolskiej „Solidarności” Jarosław Lange, który pod koniec lat 80. Studiował na Papieskim Wydziale Teologicznym UAM w Poznaniu.

- Ks. Jędraszewski był wykładowcą teologii. Tak się złożyło, ze mieliśmy zbitkę trzech egzaminów właśnie z nim. Trzy niezdane egzaminy oznaczały, że można się było pożegnać ze studiami. Na pobłażliwość ks. Jędraszewskiego nie  można było liczyć, zawsze był raczej wymagający. Chyba nigdy nie uczyłem się tyle, co do tych egzaminów. Na szczęście udało się. /…/

*****

Cytaty pochodzą z artykułów „Nie lękajmy się” i „Po śladach Chrystusa” zamieszczonych w Tygodniku Solidarność nr 8/2018

b