Solidarność Wielkopolska - Aktualności

Boże Narodzenie 2021
Poniedziałek 20 grudnia 2021

Jakże często, codzienne obowiązki, pandemia oraz tempo życia zacierają nam sens egzystencji.

A odnaleźć go można jedynie w drobnych rzeczach:
w krótkiej chwili; w trosce o innych;

w każdym spotkaniu z drugim człowiekiem;
we wszystkim, co dzieje się tu i teraz.

Święta są czasem, w którym możemy to rozpoznać.

A wówczas za każdym razem, gdy tylko nam się to uda,
nasze życie nabiera innego wymiaru

Życzę Państwu,

by tegoroczne Święta były okazją do wspólnego,  radosnego spędzenia czasu w zdrowiu z bliskimi; by były czasem,
w którym dostrzegamy więcej niż tylko nasze pragnienia.

Jarosław Lange
Przewodniczący Zarządu Regionu Wielkopolska
NSZZ „Solidarność”

Poniedziałek 20 grudnia 2021

Na ręce przewodniczącego Jarosława Lange, Barbary Napieralskiej i Arkadiusza Małyszki przekazali je Harcmistrz Krzysztof Stankowski i Przewodnik Lidia Zawal ze Szczepu Herkulesa Podolany Strzeszyn.

Poniedziałek 20 grudnia 2021

Ponad 300 paczek trafiło do Wielkopolan internowanych w stanie wojennym. Pakunki wyglądają tak samo, jak te, które otrzymywali w miejscach internowania; w środku znalazły się m.in. listy od uczniów wielkopolskich szkół. Inicjatywa wielkopolskiej Solidarności ma związek z obchodami 40. rocznicy wprowadzenia stanu wojennego.

Poniedziałek 20 grudnia 2021

Przyjaciele i członkowie b. Komitetu ,,Wyjaśnić śmierć Jarosława Ziętary” zwrócili się do Prokuratora Generalnego z apelem o wznowienie umorzonego w 2019 r.  śledztwa w sprawie zabójstwa poznańskiego dziennikarza.

Poniedziałek 20 grudnia 2021

Na 44. posiedzeniu Sejmu, 14 grudnia, odbyło się pierwsze czytanie projektu ustawy „Emerytura za staż”. Wprowadzenie emerytur stażowych to postulat NSZZ „Solidarność”, o który związkowcy zabiegają od wielu lat.

Poniedziałek 20 grudnia 2021

W ramach Polskiego Ładu rząd chce od przyszłego roku walczyć z zatrudnianiem ,,na czarno” i wypłacaniem wynagrodzeń „pod stołem”. Straty budżetu państwa z tego tytułu są liczone w miliardach złotych, a konsekwencje ponoszą głównie pracownicy, którzy często nie mają innego wyjścia, niż godzić się na świadczenie pracy bez umowy.