Solidarność Wielkopolska - 35 lat minęło, jak jeden dzień
35 lat minęło, jak jeden dzień
Poniedziałek 10 października 2016
Fot. Marcin Żegliński

3 października br. wieczorem w Teatrze Polskim w Warszawie odbyła się jubileuszowa, uroczysta gala z okazji 35-lecia powstania „Tygodnika Solidarność” . Wzięli w niej udział m.in. Prezydent RP Andrzej Duda, premier Beata Szydło, a także metropolita gdański ks. abp Sławoj Leszek Głódź.

Prezydent Andrzej Duda przypomniał, że w pierwszym wstępniaku redaktor naczelny wskazał charakter pisma i drogę, którą będzie on szedł.

- Mówiono o sprawiedliwości, mówiono o godności, o szacunku dla pracownika, dla robotnika. Mówiono o Polsce, w której wszyscy powinni mieć równe prawa i w której wszyscy powinni być traktowani równo wobec prawa. Mówiono o Polsce, która powinna być demokratyczna, w której powinna być wolność, która ma być Polską sprawiedliwą, dbającą o swoich obywateli, by mogli swobodnie żyć tam, gdzie mieszkają, gdzie chcą mieszkać. O tym „Tygodnik Solidarność” pisał przez wszystkie te lata i o tym pisze do dzisiaj - mówił.

- Co było wielkie w „Tygodniku Solidarność”? Od samego początku zadeklarowano w tym właśnie wstępniaku: „będziemy pisali prawdę, tym będziemy właśnie różnili się od mediów, które znajdują się w uścisku Komitetu Centralnego i władzy komunistycznej. Będziemy pisali prawdę, a jeżeli nie będziemy mogli napisać prawdy, to będziemy milczeli i to będzie znaczące” – podkreślił.

Prezydent zwrócił uwagę, że obecnie „TS” może poszczycić się młodą obsadą.

- Bo dzięki temu nadąża za czasami, w jakich żyjemy. Patrzy w nowoczesność i patrzy w przyszłość – zaznaczył.

Przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ Solidarność Piotr Duda podkreślił, że „Tygodnik Solidarność” opiera się na polskim, społecznym kapitale. Zaznaczył, że „TS” to z jednej strony tradycja, a z drugiej świetlana przyszłość. Dodał, że jak żadna inna gazeta zasługuje na huczne 35 urodziny.

- Są tygodniki i jest „Tygodnik Solidarność” – zaznaczył Piotr Duda.

Tym, co w Tygodniku pozostaje niezmienne, to jego unikalny na rynku medialnym charakter. Mówił o tym prezes spółki Tysol, wydawcy „TS”, Michał Ossowski.

- Jednoznacznie prospołeczny, konsekwentny w reprezentowaniu polskich pracowników i polskiej racji stanu. (…) Tygodnik był i pozostaje niezależny. Rodził się z odwagi i pasji ludzi, którzy go tworzyli. Przeciwstawiał się medialnym i politycznym trendom, za co przyszło mu płacić olbrzymią cenę – podkreślił.

W trakcie gali przypomniano redaktorów naczelnych „Tygodnika Solidarność”, którymi byli: Tadeusz Mazowiecki, Jarosław Kaczyński, Andrzej Gelberg, Jerzy Kłosiński. Wręczone zostały także statuetki 35-lecia Tygodnika. Przyznano je prezesowi Prawa i Sprawiedliwości Jarosławowi Kaczyńskiemu, Jerzemu Kosińskiemu (obecnie wiceprezes Polskiego Radia), wieloletniej dziennikarce Tygodnika Teresie Kuczyńskiej oraz znanemu satyrykowi i felietoniście Janowi Pietrzakowi.

„Urodziny” Tygodnika świętowali jego byli i obecni pracownicy i współpracownicy. Nie mogło zabraknąć także jego wieloletnich przyjaciół.

Galę uświetnił występ zespołu „Zakopower”, który wykonał swoje największe hity, m.in. „Boso”, „Bóg wie gdzie”, a także piosenkę do słów Zbigniewa Herberta - współpracownika i przyjaciela „Tygodnika Solidarność”.

Niezwykle wzruszający okazał się spektakl aktorów z XVII LO we Wrocławiu pt. „Co robimy z naszą wolnością”. Uczniowie kultywują pamięć o Żołnierzach Wyklętych, bohaterach naszej wolności. W spektaklu wykonali piosenki Jana Pietrzaka.

Galę zakończyło wspólne odśpiewanie piosenki Jana Pietrzaka „Żeby Polska była Polską”.

Dzięki TVP1 uroczystości z Teatru Polskiego w Warszawie mogły śledzić miliony telewidzów na całym świecie. Sponsorem generalnym gali było Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo S.A., sponsorami głównymi: PKO BP i PZU zaś partnerem Totalizator Sportowy.

*****

Uczniowie XVII LO z Wrocławia w brawurowym  stylu zaprezentowali piosenki Jana Pietrzaka, opracowane w zupełnie nowych, energetycznych aranżacjach.

Izabela Kozłowska - tysol.pl