Solidarność Wielkopolska - 35. Pielgrzymka Ludzi Pracy
35. Pielgrzymka Ludzi Pracy
Poniedziałek 28 sierpnia 2017

Każdego roku, w trzecią sobotę i niedzielę września odbywa się Ogólnopolska Pielgrzymka Ludzi Pracy na Jasną Górę. Po raz pierwszy zorganizowana została w 1983 r. przez bł. ks. Jerzego Popiełuszkę (kapelana i obecnie patrona NSZZ Solidarność) dla robotników Huty „Warszawa”. Rok później uczestnicy pielgrzymki przybyli z wielu rejonów Polski i modlili się w uroczystej Mszy św. o dobrą i godną pracę oraz o właściwe traktowanie pracowników.

W tym roku pielgrzymka odbędzie się w dniach 16-17 września.

Sobota, 16 września

godz. 19.00 - Msza Św. na szczycie – przewodniczy Jego Ekscelencja Ks. Biskup Roman Pindel
godz. 21.00 - Apel Jasnogórski w Kaplicy Cudownego Obrazu retransmitowany przez Radio Maryja, prowadzenie: Jego Ekscelencja Ks. Biskup Roman Pindel
godz. 21.45 - Droga Krzyżowa na wałach.

Niedziela, 17 września

godz. 00.00 - Msza św. w Bazylice koncelebrowana przez duszpasterzy Ludzi Pracy, prowadzenie i homilia: Ks. Prałat Józef Oleszko
godz. 1.00 - 4.30 – Czuwanie w Kaplicy Cudownego Obrazu (Region Podbeskidzie)
godz. 7.00 - Droga Krzyżowa na Wałach – rozważania prowadzą: Region Środkowowschodni i Region Podkarpacie
godz. 9.15 - Modlitwa Różańcowa ze szczytu Jasnej Góry – prowadzi Ks. Prałat Józef Oleszko
godz. 10.00 - Koncert w wykonaniu zespołu regionalnego „Grojcowianie”
godz. 10.40 - Wystąpienie Przewodniczącego Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” Piotra Dudy
godz. 11.00 - Uroczysta Msza św. na szczycie Jasnej Góry - przewodniczy Jego Ekscelencja Ks. Arcybiskup Józef Kupny, homilię wygłosi Jego Ekscelencja Ks. Biskup Roman Pindel.